over

Bert de Turck, fotograaf van de verstilling

Sinds 2005 fotografeer ik op professionele basis, maar al sinds 1970 was het een gepassioneerde hobby. Mijn beelden bevinden zich op het grensvlak  van fotografie en kunst. Vaak wordt over mijn werk gezegd dat ik schilder met de camera, maar ik gebruik daarvoor geen trucs. Ik werk impressionistisch: ik leg vast wat op mij indruk maakt. Mijn foto’s weerspiegelen altijd iets van mijn innerlijk.

Voor een fotograaf maak ik weinig foto’s. Ik kijk meestal lang en vaak, voordat ik foto’s maak. Sommige landschappen bezoek ik meerdere jaren, voor ik weet wat me daarin aanspreekt en welke lichtomstandigheden ideaal zijn om dat tot uitdrukking te brengen.

Verstilling en contemplatie zijn kernwoorden in mijn werk. Veel mensen ervaren in mijn foto’s een meditatieve werking. Techniek interesseert mij niet veel, hoewel technische gebreken nooit de aandacht van de foto mogen afleiden. Nogal wat fotografen verliezen zich in technische perfectie;  dat levert, naar mijn beleving, vaak koele foto’s op. Voor mij is de camera een (hulp)middel om uit te drukken wat mij bezighoudt.

Eigenlijk ben ik landschapsfotograaf, maar in de loop der tijd zijn daar andere thema’s bijgekomen. Toch keer ik altijd naar het landschap terug. Dat is voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron. De landschappen worden steeds kaler en meer verstild. Mensen en dieren komen bijna nooit in beeld, hoogstens sporen van hun aanwezigheid.

Hoewel landschappen favoriet zijn, fotografeer ik ook stillevens, die ik zie als gecomponeerde landschappen. Soms tref ik deze composities ook bij toeval ‘in levende lijve’ aan. Daarnaast zijn  stadslandschappen, interieurs (binnenruimten) en bloemen terugkerende onderwerpen.

Ik maak alleen gebruik van natuurlijk licht. Ik optimaliseer beelden met Photoshop, maar manipuleer beelden niet. U ziet precies wat ik heb aangetroffen. Dat geldt niet voor de serie ‘droombeelden’, hier heb ik juist manipulatie ingezet om te fotograferen wat ik in dromen tegenkom en dromen kun je eigenlijk niet fotograferen.

Opnames van voor 2007 zijn gemaakt met een Sony camera. De beelden van daarna met een Fujifilm Pro S5 en vanaf 2012 met een Nikon D800, beide in combinatie met Nikon lenzen.

De foto’s zijn te koop. Van elke foto verkoop ik maximaal drie afdrukken. Als u interesse hebt, mailt u dan naar bert@deturck.nl.